
Вітамін С упершыню вылучаны з капусты амерыканскім біяхімікам Чарльзам Гленам Кінгам 4 красавіка 1932 г.
Гэты вітамін:
– Засцерагае арганізм ад інфекцый, цынгі, сардэчна-сасудзістых захворванняў, некаторых формаў раку;
– Зніжае рызыку развіцця катаракты;
– Падтрымлівае нервовую сістэму;
– Актывізуе функцыю наднырачнікаў;
– Зніжае ўзровень халестэрыну ў крыві;
– Рэкамендуецца пры лячэнні жалезадэфіцытнай анеміі;
– Павышае мужчынскую патэнцыю;
– У касцяным мозгу спрыяе адукацыі эрытрацытаў і гемаглабіну;
– Зніжае алкагольную інтаксікацыю;
– Запавольвае працэсы старэння;
– Вітамін С з’яўляецца наймагутным вітамінам-антыаксідантам, засцерагае скуру ад свабодных радыкалаў, прымае ўдзел у фарміраванні калагена.
* Неабходны штодзённы прыём вітаміна С, так як арганізм чалавека не здольны сінтэзаваць аскарбінавую кіслату (сінтэзуе толькі эмбрыён і нованароджаны дзіця да 2-х месяцаў, пры ўмове мацярынскага гадавання, калі вітамін С змяшчаецца ў дастатковай колькасці ў арганізме маці), у адрозненне ад жывёл (акрамя малпаў і марскіх свінак).
* Недахоп аскарбінавай кіслаты ў арганізме выяўляецца наступным чынам:
– Падвышаная раздражняльнасць, дрымотнасць, стамляльнасць;
– Пачынаюць сыходзіць крывёй дзясна;
– У крыві павышаецца ўзровень халестэрыну;
– Зніжаецца трываласць капіляраў;
– Можа развіцца себарэя;
– Чалавек пачынае часта хварэць прастуднымі захворваннямі;
– Цёмныя плямы на скуры;
– Згорбленая спіна;
– Лёгка ўзнікаюць крывацёку.
* З узростам ў арганізме памяншаецца выпрацоўка калагена, а таксама здольнасць засвойваць вітамін С.
* УФ-прамяні знішчаюць 2/3 вітаміна З, які паступае ў скуру, дзякуючы харчовых крыніцах.
* Вітамінам С найбольш багатыя наступныя прадукты (колькасць у 100г прадукту):
– Свежы шыпшыннік – 300-650 мг;
– Чырвоны балгарскі перац – 250 мг;
– Абляпіха – 200 мг;
– Чорная парэчка – 200 мг;
– Зеляніна пятрушкі – 150 мг;
– Зеляніна кропу – 100 мг;
– Капуста 50-70 мг і г.д.
Настой шыпшынніка
Плён (плады) шыпшынніка старанна вымыць, растаўчы і ўсыпаць у тэрмас (2 сталовыя лыжкі на 0,5 літраў вады), заліць кіпенем і закрыць. Настойваць не менш за 8 гадзін. У гарачым выглядзе настой добра дапамагае пры прастудных захворваннях. Таксама ён добра здавальняе смагу і багаты вітамінам С.
Кактэйль «вітаміны»
1/4 шклянкі чарнаплоднай рабіны, 2/3 шклянкі яблычнага соку з зялёных яблыкаў, 6 сталовых лыжак аблепіхавага соку, 6 сталовых лыжак чорнай парэчкі або цытрыны, 1 сталовую лыжку мёду. Усё змяшаць. Кактэйль гатовы.
Маскі для твару (тым, што кормяць скуру вітамінам С)
* Дробна нарэзаць пучок пятрушкі, заліць вадой і давесці да кіпення, затым працадзіць. Кашыцу пакласці на марлю і накласці на твар на 30 хвілін. Пасля гэтага твар працерці, мыць не трэба. Маску ўжываць 3 разы на тыдзень.
Адварам пятрушкі праціраць скуру штодня, захоўваць у халадзільніку.
Такія працэдуры асвяжаюць і танізуюць завялай скуру, абястлушчваюць тлустую.
* 2 сталовыя лыжкі нарэзанага кропу заліць 400 г вады, давесці да кіпення і варыць на працягу 5 хвілін. Адвар працадзіць і намачыць ім марлю, складзеную ў 3-4 разы, накрыць ёй твар і зверху пакласці поліэтылен і кашлаты ручнік. Маску накласці на 20-30 хвілін, затым спаласнуць цёплай вадой.
Кроп выкарыстоўваецца пры сухой скуры. Маска увільгатняе і сілкуе скуру.
* 2 сталовыя лыжкі здробненай зеляніны пятрушкі расцерці з 1 сталовай лыжкай мёду і 1 жаўтком. Накласці маску на твар на 15 хвілін., Затым змыць цёплай вадой.
Маска адбельвае і ўвільгатняе скуру.
* Капусту прапусціць праз мясарубку. Атрыманую кашыцу адціснуць і накласці на твар на 15-20 хвілін. Затым змыць цёплай вадой.
Маску можна выкарыстоўваць для любой скуры. Сілкуе скуру вітамінам С.
Капусны СОК
* Адціснуты сок замарозіць ў спецыяльнай формачкі. Ледзянымі кубікамі працірайце твар па раніцах. Можна карыстацца на працягу ўсяго года.
* Карысна сокам свежай капусты праціраць скуру твару і шыі.
Пры драбненні капусты вітамін С не руйнуецца, так як змяшчаецца ў гэтым гародніны ў асаблівай стойкай форме.